HTML

Kosaras sajt

2012.08.28. 10:18 Ndani

Kosaras sajt


Hozzávalók:

Fonott, kerek kosárformák (Én kb. 20 cm. átmérőjű kaspókat használok)

10 liter nyers tej

Késhegynyi mezofil kultúra

1 pohár (1.5 dl) élőflórás joghurt

5 ml. tejoltó enzim

Elkészítés:

1. A 10 liter tejet 30 fokosra melegítem

2. A 1.5 dl. joghurtot elkeverem egy evőkanál tejjel, csomómentesre

3. A 30 fokos tejhez hozzáadom a joghurtot

4. A tejhez hozzáadom a késhegynyi mezofil kultúrát is, és elkeverem

5. A tejet pihenni hagyom 30 percet

6. A tejhez ezután hozzáadom az 5 ml. oltóanyagot, és néhányszor megkeverem

7. Állni hagyom a tejet 40-45 percig, amíg májasan nem törik

8. Az alvadékot kb. 1 centis csíkokra vágom keresztben, majd hosszában is

9. Hagyom pihenni 5 percet, hogy a savó ellepje

10. Kézi habverővel kicsit megkeverem az alvadékot, hogy kisebb kockák legyenek belőle

11. Hagyom pihenni 5 percet

12. Ismét megkeverem a habverővel

13. Hagyom pihenni megint 5 percet

14. Addig keverem a habverővel, amíg az alvadék rizs szem nagyságú darabokra esik szét

15. Elkezdem melegíteni nagyon kis lángon savót, benne az alvadékkal. Közben óvatosan kevergetem

16. 40 C fokig melegítem a savót, kb. 15. perc alatt. Ha gyorsan melegszik, leveszem a lángról

17. Ha kész, akkor kiveszem a sajttésztát, és a kosárkákba teszem.

18. Óvatosan megnyomkodom, hogy felvegye a kosár alakját, és leadjon egy kis savót.

19. 20 percet pihenni hagyom, hogy összeálljon az sajttészta

20. Óvatosan kiveszem a kaspóból a sajtot, és megfordítom. Vigyázok, hogy az allján lévő minta ne sérüljön.

21 Csepegni hagyom kb. 2 órát

22. Miután lecsepegett a sajt, felmelegítem a savót 70 C-fokra.

23. A 70 fokos vízbe óvatosan belehelyezem a sajtokat, FORMÁVAL EGYÜTT rakom bele őket.

24. Hagyom a savót kihűlni, benne a formában lévő sajtokkal. Ha lehűlt, kiveszem a formákat, és kiveszem belőle a sajtokat.

25. A sajtokat bedörzsölöm sóval.

25. A sót rajta hagyom 1-2 órát, de ha nagyon kiszárad a kérge, akkor előbb lemosom a sajtról.

26, A sajtokat hűtőbe rakom, és hagyom állni néhány napot.

27. Bármikor fogyaszthatók, érni nem fognak. Néhány nap múlva, ha egy kicsit megsavasodtak, el fog tűnni a csikorgós, gumi szerű állaguk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr114736790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása